Mobitel i djeca – imate li kontrolu?

Budući da je dob u kojoj djeca dobivaju mobitel sve mlađa i mlađa, kako vi, kao roditelj, možete osigurati da vaša djeca koriste mobilni telefon zdravo i sigurno?

Razumljivo je da je sve veći pritisak da djeca u osnovnoj školi imaju vlastiti mobilni telefon. To može imati mnoge prednosti, uključujući mogućnost održavanja kontakta dok je vaše dijete kod prijatelja. Međutim, postoje neke opasnosti, posebno za malu djecu, kada koriste mobilne telefone i druge uređaje.

Opasnosti

Pametni telefoni predstavljaju nekoliko izazova i opasnosti za vas i vaše dijete. Ti rizici uključuju internetsko zlostavljanje, nezaštićenu upotrebu društvenih mreža, pristup neprikladnom sadržaju na internetu, naprezanje očiju, smanjeni raspon pažnje i krađu telefona.

Internetsko zlostavljanje

Sve veći problem, internetsko zlostavljanje ili cyberbullying je uznemiravanje pojedinaca putem elektroničkih kanala kao što su mobiteli, internetski forumi, chat sobe za igre i društveni mediji. Primjeri internetskog zlostavljanja mogu uključivati neprijateljske tekstualne poruke, širenje glasina ili dijeljenje neugodnih fotografija. Budući da se internetsko nasilje događa na internetu, roditeljima i/ili učiteljima predstavlja izazov da postanu svjesni ovog problema osim ako dijete o tome ne progovori.

Nezaštićeno korištenje društvenih mreža

Opasnost od stranaca nije problem samo izvan mreže. Predatori mogu lako sakriti svoj identitet na internetu dok postavljaju probna pitanja o djetetovim prijateljima, obitelji i interesima.

Pristup neprikladnom sadržaju

Internet je dom mnogim stvarima, uključujući neprikladan sadržaj i sadržaj za odrasle. Studije su pokazale da je 1 od 10 djece u dobi od 8 do 11 godina koja idu na internet vidjelo nešto gadno ili zabrinjavajuće. Čak i igranje igara neprikladnih za dob može djecu izložiti psovanju ili slikama nasilja.

Naprezanje očiju od mobitela

Previše vremena ispred ekrana može dovesti do peckanja, svrbeža ili umora očiju kod djece. Dok se djeca mogu bolje prilagoditi visokoenergetskom plavom svjetlu kratke valne duljine koje emitiraju uređaji, prevelika izloženost može dovesti do dugoročnih problema. Ove dugoročne nuspojave mogu uključivati glavobolje, umor, zamagljen vid kao i bol u glavi i vratu.
Kontinuirano korištenje mobilnog telefona također može uzrokovati naprezanje vrata, osobito ako se telefon drži u visini prsa. Kako biste spriječili naprezanje vrata, vaše bi se dijete trebalo odmoriti od telefona svakih 20 minuta i pokušati zadržati dobar položaj dok koristi telefon.

Smanjen raspon pažnje

Mobilni telefoni, televizori i drugi uređaji mijenjaju način rada našeg mozga – kako za odrasle tako i za djecu. Dokazano je da djeca s produljenim pristupom ekranima mogu razviti smanjeni raspon pažnje. To nije iznenađujuće, s obzirom da moderna tehnologija znači da se njihovi mozgovi treniraju da neprestano očekuju i primaju nove informacije.

0
Dajete li Vašem djetetu da koristi mobitel i da li Vas to brine?
guest
Obavezno polje
Neobavezno polje
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare