Fizički izgled – da li bi nešto mijenjali?

Mnogi elementi društva promiču ideju da je imati “savršeno tijelo” zajamčeni način da izazovete divljenje i odobravanje drugih. Društvo ovo savršeno tijelo prikazuje kao ključ – tajnu privlačenja romantičnog partnera, dobivanja posla iz snova, dobrog zdravlja, popularnosti, uspjeha i samopouzdanja. Ukratko, primamo poruke da je savršeno tijelo vaša putovnica za dobar život.

Kako izgleda “savršeno tijelo”?

Za žene, ovaj ideal je vrlo mršav supermodel, atletska građa ili figura sa nevjerovatnim oblinama. Muškarci će se, s druge strane, možda morati boriti s idealima koji zahtijevaju mišićavost ili ekstremnu mršavost ili oboje. Možda u ovom trenutku klimate glavom jer ste svjesni tih ideala. Ako ste poput većine ljudi, drugi su vas kritizirali – ili ste možda kritizirali sebe – da ste predebeli ili premršavi ili da jednostavno ne odgovarate standardima.

Istraživanja sugeriraju da su slike žena puno više ograničene od onoga što je dopušteno muškarcima. Nije iznenađujuće da žene daleko nadmašuju muškarce u smislu preokupacije oblikom tijela, veličinom i težinom. Predstavljaju nam se mnoge kontradiktorne poruke o tome kako bi naša tijela trebala izgledati. Na primjer, te poruke govore ženama da budu mršave, pune oblina, mišićave i nježne – sve odjednom!

Ali jeste li ikada zastali i razmislili o tome tko postavlja ove neupitne standarde? Da li je za to kriva odavno općeprihvaćena i sve popularnija plastična kirurgija, modna industrija, tzv. influenseri (npr. Kim Kardashian) koji isključivo promovišu izgled kao svoj talent ili je to nešto što nam je oduvijek bilo bitnije nego smo si mogli priznati a sada kroz društvene mreže sve izlazi na vidjelo?

Naučno mišljenje

Kada je u pitanju nauka, ona odavno ima jasan stav a to je da je privlačnost prema određenim fizičkim karakteristikama sastavnio dio naše genetike, nešto što se u nama događa podsvjesno i što je nama kao živim bićima od presudne važnosti za opstanak i napredak.
Uostalom, ljudi povezuju “privlačne” fizičke značajke sa zdravljem, mladošću i plodnošću. Za muškarce i žene, simetrična lica su privlačna. Istraživanje je također pokazalo da muškarci preferiraju žene s omjerom struka i bokova od oko 67% (širina struka podijeljena sa širinom bokova).

Zašto? Žene koje odstupaju od tog osnovnog postotka imaju veću vjerojatnost da će imati gubitak trudnoće i osjetljiviji su na određene bolesti i probleme s plodnošću. Slično tome, muškarci u jednoj su studiji reagirali na specifičnu zakrivljenost kralježnice kod žena, koja je povezana sa sposobnošću uspješnog rađanja djece. Žene pokazuju jaču privlačnost prema muškarcima s figurom koja odgovara idealnoj tjelesnoj građi za lov: jaka ramena, uski struk i široka prsa i ramena.

107
Muškarci, da li bi nešto mijenjali na sebi? (max 3)
Min votes count should be 3
189
Žene, da li bi nešto mijenjale na sebi? (max 3)
Min votes count should be 3
guest
Obavezno polje
Neobavezno polje
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare