Dino Merlin – plagijator?

Dino Merlin, priznati bosanskohercegovački kantautor, osvaja publiku svojim jedinstvenim spojem duševnih melodija i poetičnih tekstova. S karijerom dugom nekoliko desetljeća, Dino se čvrsto etablirao kao glazbena ikona na Balkanu i šire. Poznat po svom snažnom vokalu i očaravajućoj scenskoj prisutnosti, on bez napora kombinira elemente popa, rocka, folka i tradicionalne bosanske muzike kako bi stvorio istinski prepoznatljiv zvuk.

Dino Merlin (rođen Edin Dervišhalidović) počeo je kao idejni vođa, kompozitor, tekstopisac i pjevač pop-rock grupe “Merlin”, koju osniva 1983. godine i tako postaje jedan od najmarkantnijih frontmena na području bivše Jugoslavije. Solo karijeru započinje 1991. godine pod umjetničkim imenom Dino Merlin.

Ukupni opus autorskih pjesama broji preko 200, a mnoge od njegovih pjesama smatraju se evergreenim-a i među najpoznatijim i najslušanijim su u regiji.

Iza Dine Merlina stoje višemilionski tiraži, jedanaest studijskih albuma i jednak broj evropskih i svjetskih turneja, pet beogradskih arena, četiri Stadiona Koševo u Sarajevu (turneja “Sredinom” 2000, “Burek” 2004, “Ispočetka” 2008, “Hotel Nacional” 2015) i rasprodati koncerti u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana “od Australije do Amerike”.

Album “Hotel Nacional” izdat 2014. godine dospio je među top 10 najprodavanijih world albuma svijeta na Billboard World Albums listi, a istoimena svjetska turneja okupila je preko 900.000 posjetilaca na četiri kontinenta. 

Evrovizija

U Merlinovoj biografiji nalaze se i tri dosadašnja učešća na izborima za Pjesmu Evrovizije; prvo ikad učešće Bosne i Hercegovine 1993. u Millstreetu (Irska) kada je bio autor muzike i koautor teksta za pjesmu „Sva bol svijeta“; 1999. u Jerusalemu (Izrael), kada je sa autorskom pjesmom „Putnici“ u duetu sa Beatrice Poulot osvojio sedmo mjesto, i 2011. u Dizeldorfu (Njemačka) s autorskom pjesmom “Love In Rewind” osvaja visoko šesto mjesto, koje je do sada drugi najbolji plasman BiH na ovom takmičenju.

Međunarodna saradnja

Tokom karijere sarađuje sa priznatim umjetnicima s međunarodne scene od kojih se izdvajaju Cat Stevens (V. Britanija), Mustafa Sandal i Hüsnü Şenlendirici (Turska), Lutvi Bošnjak (Tunis), Edo Zanki (Njemačka), Arjinder (V. Britanija), Gani Tamir (Izrael) i producenti Yoad Nevo (Pet Shop Boys, Bryan Adams, Sia), Richard Niles (Paul McCartney, Tina Turner, Grace Jones), i mnogi drugi.

Na poziv tadašnjeg gradonačelnika Rima, Valtera Vetronija, u Rimskom Koloseumu nastupa na velikom humanitarnom koncertu za mir “Glocal Forum” rame uz rame sa imenima poput Ray Charles, Mercedes Sosa, Khaled i dr.

Nagrade

Dobitnik je više nagrada i priznanja u oblasti muzike i kulturnog stvaralaštva, kao što su „Davorin“, „Porin“, „Hrvatski Radijski Festival“ i dr. Dino Merlin je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u oblasti kulture i umjetnosti (2017), dok iste godine Al Jazeera Balkans objavljuje dokumentarni film o životu ovog umjetnika pod nazivom “Sredinom”.

Humanitarni rad

Pored umjetničkog rada, Dino Merlin kontinuirano pruža finansijsku podršku razvoju društvene zajednice putem odabranih partnerskih organizacija iz raznih oblasti (zdravstvo, obrazovanje, sport i dr), ali i kroz direktnu finansijsku podršku fizičkim i pravnim licima za socijalno ugrožene kategorije stanovništva i učešće u humanitarnim aktivnostima. Između ostalog, dobitnik je međunarodnog priznanja za humanitarni rad pod nazivom International Humanitarian Award „Priznanje za humanost“ (2013), te priznanja Crvenog križa za pružanje pomoći stanovništvu BiH nastradalom u poplavama i klizištima u 2014. godini.

Ostalo

Dino je također i autor teksta za prvu zvaničnu himnu Bosne i Hercegovine „Jedna si jedina“. Od 2012 – 2018. obnašao je funkciju prvog Predsjednika Skupštine Udruženja „Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca“- AMUS.

Hitovi za kolegice/kolege

Možda niste znali ali ove hitove je napisao Dino Merlin:

 • Jablane (Lepa Brena)
 • Igraj, dragi (Lepa Brena)
 • Sama (Vesna Zmijanac)
 • Sto života (Vesna Zmijanac)
 • Ovo u grudima (Vesna Zmijanac)
 • Žarila sam žar (Ceca Ražnatović)
 • Zaboravi (Ceca Ražnatović)
 • Beograd (Ceca Ražnatović)
 • Kako starim, sve te više volim (Bata Zdravković)
 • Kao moja mati (Zdravko Čolić)

Plagijati?

Plagijat – riječ latinskog porijekla i bukvalno znači „oteti“. Da li je Dino ili nije, nekome platio autorska prava za muziku nekih pjesama, to ne znamo. Valjana pretpostavka je da bi do sada morao biti tužen od strane barem nekog kome je “oteo” pjesmu…ako jeste. Koliko često se u svijetu muzike uopće dešava da neke pjesme liče jedna na drugu te koliko je takvih pjesama u ukupnom broju objavljenih dovoljno da se neko etiketira “plagijatorom”?

Sljedeće pjesme mu se stavljaju na teret da su plagijati:

 • Mjesečina – Where did I go wrong (UB40)
 • Ostat će istine dvije – When Doves Cry (Prince)
 • Vojnik sreće – I’ve Been Thinking About You (Londonbeat)
 • Kad sve ovo bude juče – They Don’t Care About Us (Michael Jackson)
 • Paša moj solidni – Farfallina (Luca Carboni)
 • Ne daj me nikome – Es Geht Mir Gut (Marius Müller-Westernhagen)
 • Godinama – My Daughter (Youssou N’Dour)
 • Kad si rekla da me voliš – If You Could Only See (Tonic)
 • Sve je laž – Akdeniz Akşamları (İbrahim Tatlıses)
 • Burek – King of Bongo (Manu Chao)
 • Subota – Zalim (Sezen Aksu)

Provjerite na YouTube-u i prosudite sami.

1
Šta mislite o optužbama da je Dino Merlin "plagijator"?
guest
Obavezno polje
Neobavezno polje
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare