Dijete prekomjerno jede

Kada dijete vrlo često jede velike porcije, roditelji se pitaju da li jede previše. U ovom članku ćemo vam reći koja je količina hrane prikladna i šta možete učiniti ako vaše dijete jede previše.

Neka djeca tako dobro jedu da proždiru porcije za odrasle i žele jesti između glavnih obroka. Roditelji se često pitaju koje su količine hrane primjerene za njihovo dijete, a koje su previše – pogotovo ako se dijete već bori s pretilošću.

– Osnovno pravilo kaže da je djetetov stomak veličine njegove šake. Kao smjernica, idealna količina hrane za djecu stoga odgovara formuli koju je dala Zaklada za prevenciju Assmann, između ostalog: šaka voća, šaka povrća, šaka mesa ili ribe i dvije šake priloga ( tjestenina, krumpir, riža).
– Djeca rastu u naletima. Veličina porcija hrane stoga može varirati s vremena na vrijeme.
– Ponekad se čak dogodi da dijete pojede više od roditelja. To nije nužno razlog za zabrinutost.
– Vaše dijete se prejeda kada količine hrane opasno utječu na težinu. Pretilost je bolest koja uzrokuje dugotrajnu štetu. Djeca s prekomjernom težinom obično hranu koriste ne samo za prehranu, već i za utjehu i oslobađanje od dosade.

Evo kako svom djetetu možete pomoći da manje jede

  1. Budite sami sebi dobar uzor. Djeca oponašaju svoje roditelje kada jedu. Ako se hranite zdravo i uravnoteženo i jedete dovoljno uz glavne obroke umjesto grickalica između njih, vaše će dijete rado slijediti vaš primjer.
  2. Prije jela ponudite čašu vode. Time se osigurava da je djetetov želudac već donekle pun i da se brže javlja osjećaj sitosti pri jelu.
  3. Objasnite djetetu zašto treba smanjiti količinu hrane koju jede i zašto ne bi trebalo stalno nešto jesti. Jasno dajte do znanja da vas debljina dugoročno čini bolesnima i da je opasna. Potaknite dijete na novu, zdravu prehranu uz vašu pomoć.
  4. Uvedite tri glavna obroka – doručak, ručak i večeru – i dva zdrava međuobroka sredinom jutra i sredinom poslijepodneva. Ako vaše dijete želi jesti izvan ovih obroka, zamolite ga da malo pričeka. Tako vi i vaše dijete možete utvrditi je li stvarno gladno ili jede iz dosade.
  5. Stavite šaku slatkiša u kutiju koju dijete može slobodno koristiti. No, unaprijed odredite da ova poslastica mora trajati cijeli tjedan i da se tek po isteku tjedna puni.
  6. Pokušajte posvetiti više pažnje svom djetetu ako stalno želi jesti, a da nije stvarno gladno. Pročitajte priču ili zajedno složite slagalicu. Na taj način dijete uči da vrijeme provedeno zajedno nije samo jelo.
0
Da li mislite da Vaše dijete jede previše?
guest
Obavezno polje
Neobavezno polje
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare